Dolegliwości alfabetycznie
papieros elektroniczny
papieros elektroniczny

Wspomóż Serwis   
 

" Zatrucie pokarmowe "

 

Letnie pikniki, spotkania przy grillu, jedzenie na świeżym powietrzu - czyż nie brzmi to przyjemnie? Niestety, zdarza się, że później bywa nieco gorzej. Mdłości, wymioty, biegunka, ból żołądka... Są to typowe objawy choroby, którą lekarze nazywają zapaleniem błony śluzowej żołądka i jelit, a my mówimy po prostu o zatruciu pokarmowym. Okazuje się, że zjedliśmy lub wypiliśmy coś, co byto zakażone szkodliwymi mikroorganizmami lub produkowanymi przez nie toksycznymi substancjami. Jest wiele sposobów na to, żeby poczuć się lepiej. Warto też zastanowić się, co robić, żeby nigdy więcej nie doświadczać takich dolegliwości.

O co chodzi?
Coś nam zaszkodziło. Kłopot w tym, że bardzo trudno zidentyfikować źródło problemu - może przyczyną jest coś, co zjedliśmy kilka dni temu? A może przed godziną? Mógł to być kawałek niedopieczonego kurczaka z grilla, kanapka z majonezem... Jest nam niedobrze, mamy dreszcze, bolą nas mięśnie - mamy jedynie ochotę zwinąć się w kłębek w łóżku i przeczekać ten koszmar. Mikroorganizmy, które zaatakowały przewód pokarmowy, mogły się do niego dostać na dwa sposoby: albo jedzenie nie zostało dostatecznie ugotowane, albo osoba, która zajmowała się jego przyrządzaniem, jest ich nosicielem (nie przestrzegając zasad higieny, przekazała nam je brudnymi rękami).

Czy iść do lekarza?
Najbardziej nieprzyjemne objawy zatrucia — biegunka, wymioty, nudności czy zawroty głowy — powinny ustąpić w ciągu 1—2 dni. Jeśli jednak problem dotyczy małego dziecka albo osoby starszej, zatrucie może być bardzo niebezpieczne i powinieneś jak najszybciej skontaktować się z lekarzem. Zwróć się o pomoc także wtedy, jeśli wymioty są tak intensywne, że nie jesteś w stanie utrzymać w organizmie żadnych płynów, a sytuacja ta utrzymuje się przez ponad 12 godzin; jeżeli biegunka trwa dłużej niż kilka dni albo jeśli zawiera krew; jeśli masz kłopoty z przełykaniem lub oddychaniem.

Smiech to zdrowie. Zafunduj sobie chwilę w której na pewno uśmiejesz się po pachy. Kliknij Tutaj »

Unikaj odwodnienia
• Biegunka i wymioty mogą prowadzić do odwodnienia organizmu. Najbardziej narażone są na to dzieci, osoby starsze lub osłabione, z obniżoną odpornością. Pij dużo wody lub innych płynów. Jeżeli wymiotujesz — staraj się pić po trochu, zamiast wlewać w siebie od razu całą szklankę napoju.
• Jeśli masz ostrą biegunkę i żaden pokarm nie chce pozostać w twoim przewodzie pokarmowym dostatecznie długo, aby mógł być strawiony — musisz uzupełniać stężenie soli mineralnych i cukru w organizmie. Przygotuj sobie specjalny napój: wyciśnij sok z 2 pomarańczy, dodaj 1/2 łyżeczki soli i 2 łyżeczki miodu, a potem dolej tyle wody, żeby uzyskać 1/2 litra płynu. Pij 2 szklanki takiego napoju na godzinę — oczywiście po trochu, małymi łyczkami — aż do ustąpienia objawów.
• Możesz także kupić w aptece — ale raczej na receptę — środki stosowane przy odwodnieniu, takie jak Gastrolit.
• Sprawdź, czy twój chory organizm lepiej sobie radzi z zatrzymywaniem zimnych, czy ciepłych napojów.
• Pij herbatki ziołowe — rumianek, tymianek, imbir, miętę, koper (fenkuł) włoski. Wszystkie one mają lekkie działanie antyseptyczne i przynoszą ulgę w skurczach żołądka.

Działaj z zewnątrz
• Zrób sobie ciepłą kąpiel z dodatkiem olejków eterycznych. Do ciepłej wody w wannie dodaj 3 krople olejku geraniowego, 3 krople imbirowego i 2 krople olejku z mięty pieprzowej. Mocz się w takiej kąpieli przez 20 minut, dolewając ciepłej wody
• Zrób sobie masaż brzucha z użyciem olejków: 3 krople olejku drzewa herbacianego (z melaleuki skrętolistnej) i po 2 krople olejków z mięty pieprzowej, geraniowego i sandałowego dodaj do 5 łyżeczek jakiegoś oleju stanowiącego bazę — na przykład olejku migdałowego (można go kupić w aptekach bez recepty). Wlej całość do szklanki i wstaw do garnka z gorącą wodą, aby podgrzać olejki do temperatury ciała. Podgrzaną mieszanką nacieraj brzuch, masując miękkimi, ale zdecydowanymi okrężnymi ruchami — tak długo, jak będzie ci to przynosić ulgę.

Znajdź punkty nacisku
• Na przedniej części łydki znajduje się punkt, który wykorzystują specjaliści od akupresury do powstrzymywania biegunki. Leży on 8 palców poniżej dolnej krawędzi kolana i palec w bok (na zewnątrz) od kości piszczelowej. Naciskaj punkt kciukiem przez 2 minuty, najpierw na jednej nodze, potem na drugiej.
• Punkt, którego ucisk może pomóc w przypadku nudności i wymiotów, znajduje się na przedramieniu. Naciskaj miejsce położone 2 palce nad zgięciem nadgarstka, pomiędzy ścięgnami na wewnętrznej stronie przedramienia.

Czarodziejski środek
Imbir lekarski przeciwdziała nudnościom i wymiotom. Możesz żuć kawałek świeżego lub mielonego korzenia imbiru (jest ostry!) albo pić herbatkę imbirową (kupisz ją w supermarketach).

Nie drażnij...
• Jeśli uszkodzenie ściany jelita skutkuje nadmierną wrażliwością na przesuwaną treść, warto zwiększyć jego wytrzymałość na czynniki drażniące, stosując związki, które powlekają śluzówkę - na przykład glinokrzemiany (zawiera je między innymi Smekta). Stosuj preparat zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Smiech to zdrowie. Zafunduj sobie chwilę w której na pewno uśmiejesz się po pachy. Kliknij Tutaj »

Powrót do normalności
Pierwszy ryż. Potrzebujesz czegoś, co doda ci sił, ale nie podrażni jelit. Najlepszy jest ugotowany ryż. Dzieciom można dawać kleik ryżowy (a nawet wodę, w której gotował się ryż).
• Kiedy nie masz już po ryżu żadnych sensacji, stopniowo dodawaj do jadłospisu inne pokarmy. Zacznij od wywaru drobiowego — przez 30 minut gotuj na wolnym ogniu kawałek kurczaka, a potem odcedź i dodaj odrobinę soli. Możesz też spróbować dietetycznego jogurtu, grzanki (bez masła), przetartego jabłka...
• Później sięgnij także po jogurty z żywymi kulturami bakterii, aby przywrócić normalny poziom pożytecznych mikroorganizmów w przewodzie pokarmowym.
• Zażywaj multiwitaminę ze składnikami mineralnymi, żeby wyrównać ich ubytki wywołane biegunką, i wymiotami.

Przede wszystkim profilaktyka
Jeśli chcesz uniknąć zatrucia, przede wszystkim zachowaj czystość. Dotyczy to także przechowywania i przyrządzania żywności.
• Dokładnie myj ręce ciepłą wodą i mydłem — także przed przygotowywaniem posiłków. Ostrożnie obchodź się z surowym mięsem, zwłaszcza drobiowym — po oprawianiu kurczaka umyj ręce, zanim dotkniesz innych produktów, szczególnie takich, których nie będziesz gotować (sałata, owoce...).
• Kuchenne blaty, podobnie jak lodówka, zamrażarka, deski do krojenia czy otwieracze do puszek muszą być zawsze czyste.
• Do krojenia surowego mięsa używaj oddzielnej deski.
• Domowe zwierzęta nie powinny mieć wstępu do kuchni.
• Gąbki, zmywaki, szczotki do mycia naczyń dezynfekuj co najmniej 2 razy w tygodniu w rozcieńczonym roztworze wybielacza. Codziennie wieszaj świeże ściereczki do naczyń.
• Zamrożone produkty — zwłaszcza mięso — rozmrażaj w lodówce, a nie na blacie kuchennym. Możesz także rozmrażać w kuchence mikrofalowej. Nigdy ponownie ich nie zamrażaj.
• Mięso gotuj, smaż lub piecz tak, aby nie było surowe w środku. Jeśli odgrzewasz jakieś danie — doprowadź je do wrzenia.
• Surowe produkty przechowuj na dolnych pólkach lodówki. Surowe mięso trzymaj na innej półce niż gotowane.
• Łatwo psujące się jedzenie przechowuj w temperaturze 5°C lub niższej.
• Owoce i warzywa płucz dokładnie przed zjedzeniem.
• Wyrzucaj pokarmy, którym minął termin przydatności do spożycia, a także te, które dziwnie pachną albo pokryły się pleśnią. Szczególnie ostrożnie postępuj z mięsem drobiowym i skorupiakami. Nie kupuj puszek uszkodzonych lub "spuchniętych" oraz słoików z uszkodzonymi wieczkami.

Wykonanie: oT-To.pl